Ние харчим най-много пари в Европа за комуникации и здраве. Най-голям

...
Ние харчим най-много пари в Европа за комуникации и здраве. Най-голям
Коментари Харесай

Даваме най-много пари в Европа за комуникации и здраве

Ние харчим най-вече пари в Европа за връзки и здраве. 

Най-голям дял от общите разноски на семействата в България заема категорията „ Храни и безалкохолни питиета “ с 20,7% за 2020 година, с което страната ни заема пето място в Европейски Съюз. Съвсем покрай този дял е категорията „ Жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива “ с 20%, сочат данните на Евростат, представени от Investor.bg.

Най-малък дял от разноските на семействата в страната заема образованието единствено с 1,3%, което обаче въпреки всичко е над междинното за Европейски Съюз, където този % е 0,9%. Преди това са категориите „ Дрехи и обувки “ (3,2%), където страната ни е на последните места, и „ Ресторанти “ (4,9%).

Страната членка на Европейски Съюз, където делът за жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива на семействата е максимален, е Словакия с 30,7%, следвана от Финландия с 30,5% и Дания с 28,9%. На последно място пък са Кипър (18%), Малта (16,8%) и Литва (15,5%).

За храни и безалкохолни питиета румънските семейства харчат най-вече от приходите си – 26,4%. На второ място е Литва с 21,7%, а на трето – Естония с 21,6%.

България е водеща в две категории от позиция на дял от разноските на семействата - „ Здравеопазване “ и „ Комуникации “. Българските семейства заделят 7,2% от разноските си за опазване на здравето. За съпоставяне, междинното за Европейски Съюз е 4,6%, а страната с най-нисък дял е Словакия с 2,4%. По отношение на връзките семействата в страната отделят 5,6% от разноските си при приблизително 2,6% в Европейски Съюз и единствено 1,5% в Люксембург.

През 2020 година европейските семейства са харчили над една четвърт (25,7%) от разноските си за жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива. Това е с 2,2 пр.п. повече по отношение на 2019 година, сочат още данните на Евростат.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР